20 skutočností o osobe a jeho zdraví

Vydávame špeciálnu zbierku zaujímavých faktov týkajúcich sa zdravia, medicíny a krásy. Ľudské zdravie a jeho telo však stále nie sú ani zďaleka úplne študované oblasti, ktoré sú plné mnohých zaujímavých a tajomných vecí.

Nadmerná čistota je príčinou choroby

Všetko je v moderovaní dobré a niekedy sa stáva, že nadmerná horlivosť v oblasti čistoty môže zvýšiť riziko vzniku niektorých chorôb. Podľa štatistík sa v posledných rokoch počet prípadov cukrovky typu 1 u detí prudko zvýšil. V dôsledku dlhého hľadania vedci dospeli k záveru: celkovým dôvodom bola neprimeraná túžba rodičov po čistote.

Štúdie ukazujú, že niektoré typy baktérií a vírusov v prostredí slúžia telu ako druh „stvrdnutia“. To znamená, že od detstva sa na nich vyvíja imunita. Ak takéto baktérie chýbajú, napríklad pri čistení, telo je nechránené. V tomto prípade je zvýšené riziko vzniku cukrovky 1. typu.

Nedostatok živočíšnych bielkovín poškodzuje mozog

Vedci z Oxfordskej univerzity v dôsledku výskumu dospeli k záveru, že vegetariánstvo nemusí byť také užitočné, ako sa zdá. Faktom je, že používanie výlučne rastlinných potravín s vekom môže viesť k strate mozgovej hmoty, takže vedci stále neodporúčajú úplne vylúčiť mäso a ryby zo stravy.

Najlepší spôsob, ako schudnúť

Viac ako 37 tisíc zamestnancov v USA, ktorí trpia rôznymi štádiami obezity, bude musieť v priebehu roka dosiahnuť zníženie hmotnosti. V opačnom prípade sa z ich mzdy odpočíta 25 dolárov mesačne. Toto rozhodnutie prijala Rada zdravotného poistenia v Alabame. Odpočítané prostriedky sa použijú na úhradu zdravotného poistenia, ktoré je zvyčajne pre štátnych zamestnancov bezplatné.

O vlašských orechoch

Tí, ktorí jesť najmenej 5 vlašských orechov aspoň raz týždenne, žijú v priemere o 7 rokov dlhšie, vedci z Kalifornie si to sú istí. Tajomstvo je jednoduché: tento typ orechov obsahuje látky, ktoré chránia srdce a cievy pred škodlivými účinkami cholesterolu.

Moja pevnosť

Ľudia, rovnako ako zvieratá, považujú priestor okolo svojich tiel za svoj vlastný. A akékoľvek vniknutie do tejto zóny sa vníma ako hrozba pre jej integritu. Napríklad hranica určujúca stupeň „tolerancie“ pre najbližších ľudí je vo vzdialenosti asi 15 mnm, pre priateľov je priestor pridelený nie bližšie ako 50 - 120 cm, ale pre cudzincov v priemere asi 1-3 m. Toto by sa malo pri komunikácii s ľudí. Porušenie týchto hraníc môže nepriaznivo ovplyvniť komunikáciu a konverzáciu.

Hmotnosť dieťaťa závisí od pozornosti otca

Nadváha u dieťaťa nie je vždy výsledkom varenia matky. Austrálski vedci skúmali 5 000 detí s nadváhou a dospeli k záveru: čím menej je otec zapojený do výchovy dieťaťa, tým vyššie je riziko získania ďalších libier v ranom veku. Vysvetľuje to skutočnosť, že otcovia dávajú prednosť aktívnym hrám s fyzickou aktivitou a matky majú pokojnejšie a pokojnejšie aktivity.

Transplantácia tváre

Čínski a francúzski vedci informovali o úplnom úspechu operácií transplantácie tváre. Pri dlhodobom sledovaní výsledky takmer vyvrátili predpovede neprekonateľných psychologických problémov. Ako sa ukázalo, pacienti sa relatívne ľahko prispôsobia svojmu novému vzhľadu, jeden z nich sa dokonca začal vidieť vo sne s novou tvárou.

Šťavy a lieky

Kanadskí vedci zistili, že citrusové a jablkové džúsy zasahujú do vstrebávania určitých liekov. Tento výskum potvrdzuje odporúčania piť liek iba s čistou vodou, aby sa predišlo akýmkoľvek následkom.

Zdravotná karta

Špecialisti z Bostonskej detskej kliniky vytvorili a spustili virtuálnu mapu v sieti, ktorá označí oblasti sveta, ktoré sú nevýhodné pre infekčné choroby. Mapa zdravia je program, ktorý prehľadáva denné lekárske a spravodajské stránky a sleduje informácie o prepuknutí choroby.


https://flippa.com/auctions/10259280/attachments/1706026.pdf
https://flippa.com/auctions/10259280/attachments/1706025.pdf