Google Scholar links

Teža leva lahko doseže 350 kg, medtem ko je srce orjaške mačke najmanjše med vsemi afriškimi plenilci (glede na velikost in telesno težo). Mimogrede, tudi velikost možganov je zelo majhna. Lov na leve zaplete le majhnost srca in možganov. Edini zanesljiv način za napolnitev zveri je prebadanje pljuč. Na srečo je lov na leve prepovedan v skoraj vseh državah in tega znanja ne boste mogli uporabljati.



10+ zanimivih dejstev o levih


2. Še pred približno 15 stoletji so v Evropi živeli levi. Žal, človek jih je, kljub temu, da sta simbol moči in poguma, neusmiljeno uničil.

3. Levi so najbolj leni plenilci v Afriki. Če so polni, levi nikoli ne lovijo. Edini dve stvari, ki lahko lepo nahranita leva leva, sta pekoče sonce in nevarnost.

4. V ponos imajo samice pomembno vlogo pri preživetju. Rodijo, hranijo, vzgajajo in ščitijo potomce in so glavni dobavitelji hrane. Levinje lovijo veliko pogosteje kot levi. Res je, treba je opozoriti, da ima lev pri lovu na velike živali, kot so bivoli ali žirafe, ključno vlogo. Kljub temu je veliko močnejši od levinj.

Ne zamudite najbolj neverjetne sposobnosti psov. 5 zanimivih dejstev
Pri ponosu glavno vlogo pri preživetju igrajo samice
5. Med sezono parjenja, ki traja približno en teden, lev in levinja puščata ponos. V tem obdobju skoraj nikoli ne lovijo in v skladu s tem stradajo. V tem primeru se parjenje zgodi vsakih 15-30 minut. Za živali je to prijeten, nujen, vendar precej utrujajoč trenutek, zlasti za leva, ki mora gospe pokazati, česa je sposoben. Čez dan bi se moral pariti do 100-krat! In tako teden dni ...



10+ zanimivih dejstev o levih


6. Odrasel lev postane v starosti dveh let. Šele na tej točki se začne pojavljati griva in pridobi sposobnost izraščanja.

7. Mimogrede, ropot odraslega leva je tako močan, da poleg njega zrak dobesedno strese, vendar ga slišite na razdalji 10 kilometrov! Opazoval sem sliko jate šakalov, ki poskušajo napasti majhen ponos (2 levinja in 3 majhne mladiče levov). Leva ni bilo v bližini, levinja so čakale stran, vendar je bilo toliko majhnih šakalov, da je moč levinj zmanjkala. Nenadoma se je od nekje v grmovju nekaj sto metrov stran od nas oglasil močan levji rov, iz katerega so čakali zgroženi in hiteli v vse smeri ... Nikoli nismo videli leva, vendar je bilo jasno, da če je kaj, je zelo blizu. In z ropotanjem levji mladiči stiskajo repo in se jih samo za vsak slučaj bojijo.