Kas soovite kunagi

Kas soovite kunagi perega Saksamaale kolida? Meie sõbrad StudyQA-st rääkisid meile filosoofide ja teadlaste riigi koolisüsteemist, Alpide mägedest ja suurepärasest kabareedest.



Saksamaa haridus koosneb kolmest tasemest: alg-, kesk- ja kõrgemast haridusest ning see erineb iseenesest väga palju Venemaa haridussüsteemist. Näiteks on teada, et Saksamaal on haridus kohustuslik kõigile ja see algab kuueaastaselt. Selgub, et alla kuueaastaste ja vanemate laste jaoks on olemas eraldi sõnad: “kann Kind” (laps, kes on võimeline) ja “muß Kind” (laps, kes on kohustatud).

Algkool (Grundschule) kestab Saksamaal neli aastat (viis Berliinis ja Brandenburgis). Kooliaasta algab 15. augusti paiku ja lõpeb 1. juulil. Reeglina veedavad koolid suvel 6 nädalat puhkust, sügisel 2 nädalat, jõulud 2-3 nädalat, lihavõtted nädalas. Lapsed õpivad kirjaoskust, keeli, matemaatikat, loodust ja eetikat. Ja põhikooli lõpus hindavad õpetajad õpilaste võimeid, teevad kindlaks nende huvid, annavad soovitusi. Neile tuginedes valivad vanemad lapsele parima keskkooli tüübi.

Gümnaasium (gümnaasium) sobib neile, kes plaanivad kraadi omandada ja loodusteadustega tegeleda. Nagu vene gümnaasiumides, jaguneb see ka humanitaar-, sotsiaalseks ja tehniliseks alaks. Koolitus kestab 8-9 aastat. Selle tulemusel saavad kooli lõpetajad “Abituri”, mis on samaväärne venekeelse keskhariduse tunnistusega.
Realschule (reaalkool) on kõige levinum koolitüüp. Teda on külastatud viis aastat ja ta tegeleb ainult põhiainetega, et valmistada õpilasi ette töötamiseks teatud äri- või tööstusaladel. Kaupmehed, õed, sekretärid, tavaliselt selle lõpetajad. Kõrge tulemus kooli lõpus võimaldab siseneda gümnaasiumisse ja sealt edasi ülikooli.
Hauptschule (põhikool) on vähem akadeemiline fookus. Tema visiit on kohustuslik 5-6 aastat. Pärast selles koolis õppimist lähevad õpilased ülikooli mineku asemel Berufsschule (tehnikumi). Seda tüüpi kool ühendab osalise tööajaga ja tööpraktikad. Lõpetajad saavad tunnistuse konkreetse eriala spetsialiseerumise kohta.
Segaharidusega, Gesamtschule tüüpi koole ei ole kõigis liidumaades ja need on segu igat tüüpi koolidest: pärast kooli lõpetamist saavad õpilased kaaluda kõiki kõrghariduse võimalusi.